Aktuellt


2023 kommer att bli ett mycket intressant år. Den femte september inleds rättegången mot Ian Lundin, tidigare vd för oljebolaget Lundin Oil. Han står åtalad för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1997 och 2003. Jag har följt historien om Lundin Oil sedan begynnelsen. Jag är kallad som vittne i rättegången. På fliken Filmer här på hemsidan kan du se mitt SVT-reportage från 2001 som ingår i åklagarens bevismaterial. 


 2014 gav jag ut boken Oljans pris som till stor del handlar om bolaget. I september i år kommer min nya bok Lundin Oil och sanningen om södra Sudan. Läs inledningskapitlet nederst på den här sidan.


Under väldigt många år har det internationella utvecklingsbiståndet varit ett ämne som jag har engagerat mig i. Som kritiker, vill jag understryka. Lyssna på de poddar som jag presenterar här. Jag ser mig själv som en folkbildare i ämnet.

Farväl till enprocentsmålet

2023-02-08


Lyssna på intervjun med mig på Skattebetalarnas podcast där jag pratar om det svenska biståndet: 


"Bengt G Nilsson är författare och journalist med gedigna kunskaper och erfarenheter inte minst inom biståndspolitiken. Bland annat har han skrivit boken Sveriges afrikanska krig, för Timbro förlag 2008, och din senaste bok – I tyst samförstånd – Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika – som kom 2017 – där han skriver om hur miljarder fördes över till Afrikanska befrielserörelser med nära band till Sovjet och att detta ofta skedde i hemlighet."



"Arafat nöp mig i sidfläsket"


Aron Flam gillar mina böcker. Jag har varit gäst i hans podd flera gånger: 


"Vad stöder du när du stöder den palestinska saken? Avsnittet gästas av journalisten, filmaren och författaren Bengt G Nilsson. I januari 2018 skrev han en artikel på smedjan med rubriken: ”Därför har jag bytt åsikt i Israel-Palestinafrågan”. Det blev 2018 års mest lästa artikel. Artikeln ledde till att Bengt G Nilsson nu skrivit boken ”Israel och hennes fiender”. Den är mycket nykter läsning och rekommenderas starkt."

-Aron Flam 

SVT-reportern som bytte sida i Israel-Palestina-frågan

2023-01-14


Hur var det att träffa PLO-ledaren Yassir Arafat för en nattlig intervju? Hur var stämningen på plats när Israels premiärminster Yitzhak Rabin blev skjuten? Och hur var det att bo på en kibbutz i början av 70-talet?


Det är några av frågorna som kommer upp i veckans Hotspot, som bland annat handlar om flyktinglägren Sabra och Shatila, bistånd till demokratiutveckling och svensk Mellanöstern-bevakning.

Det politiserade biståndet

 2022-11-12


Hur effektivt används Sveriges bistånd? Skapar det utveckling eller leder det till beroende? Och hur mycket försvinner i ren korruption?


Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om fungibilitet, marxistiska gerillagrupper och närhetsprincipen.


Inledningskapitlet till min kommande bok

Lundin Oil och sanningen om södra Sudan.

Utkommer i september 2023.

 

 

Ett inbördeskrig som hade pågått i decennier. I Sudan, ett land som ytterst få svenskar visste något om. Skrämmande bilder föreställande svältande, halvnakna, utmärglade krigsoffer. Små barn med ögonen fulla av flugor. Rapporter om våld och lidande.

          Mitt i allt detta, en svensk oljedirektör med avsikt att tjäna miljoner. Inbjuden till landet av en erkänt skurkaktig president som regerade med järnhand i samarbete med en militant islamist som ville påtvinga de nödlidande krigsoffren i de södra landsdelarna muslimska sharialagar. Tjuvar skulle få armarna avhuggna, utblottade kvinnor som sålde alkohol för att kunna ge sina barn mat skulle piskas som straff. Allt i Allahs namn.

          Men där fanns också en gerilla, en befrielsearmé som påstod sig vilja förvandla landet till en sekulär demokrati. En gerilla som hyllade kristna värden och motsatte sig muslimska tvångsmedel. Och som hotade att stoppa den svenske oljedirektörens planer på att öka sin förmögenhet. Oljeinstallationerna är legitima militära mål, sa gerillaledaren hotfullt i svensk television.

          Den mediala explosionen kom 2001 då en kristen brittisk organisation anklagade den svenske oljedirektörens bolag för att vara medskyldigt till folkfördrivning och mord. Sakta men säkert började rättvisans kvarnar mala. Först långsamt, trevande men sedan allt mer fokuserat, allt mer övertygande. En svensk åklagare bestämde sig för att oljebolaget hade gjort sig skyldigt till medhjälp till grovt folkrättsbrott. Den svenske oljedirektören skulle lagföras. Det skulle bli en rättegång i klass med Nürnbergprocessen, där nazisterna ställdes till svars efter andra världskriget.

          Och allt hade börjat med att oljebolaget byggde en väg. En 75 kilometer lång grusväg genom träskmark och obanad terräng.

 

Scenariot var synbarligen lättbegripligt. Precis som i en bra deckare fanns det skurkar, hjältar och offer. Där fanns lättigenkännliga markörer som muslimer och kristna, svarta och vita, fattiga och rika. Man kunde sortera dem i grupper och sätta etiketter på dem. Onda och goda var för sig, de fick inte sammanblandas.

          Men som så ofta – bakom den till synes enkla dramaturgin dolde sig en myriad av komplicerande faktorer. De storpolitiska aspekterna, grannländernas rävspel, inrikespolitiken i Sudan och de missionerande utländska gruppernas dolda agendor. Alla dessa särintressen som fick den självklart enkla bilden av good guys och bad guys att krackelera. 

          Jag följde den här utomordentligt spännande historien från allra första stund, då den svenske oljedirektören Ian Lundin satte spaden i marken i den lilla byn Rubkona i södra Sudan, där den omstridda vägen skulle anläggas. Det här är min historia om Lundin Oil och sanningen om södra Sudan. Jag berättar om bakgrunden, om alla de olika aktörerna och det politiska spelet i och utanför Sudan. Min främsta ambition är att problematisera, att vända och vrida på alla de påståenden som har förts fram och naturligtvis att bjuda på riktigt bra läsning. För det här är en rysare med fler bottnar än någon kan ana.

          Det finns en fråga som jag ständigt återkommer till, bland alla de utsagor och anklagelser som ligger till grund för åtalet. Nämligen: är det sant?

          Det kan låta enkelt, nästan banalt. Men tro mig, det är en fråga som ställs alldeles för sällan i den här flerstämmiga berättelsen om ett krig, ett oljebolag och en direktör vars skuld eller oskuld ska fastställas i den rättegång som beräknas pågå i kanske två år.